Portekiz seyahatimin ilk ayağıydı Lizbon. Zamanın çok gerisinde tarihte kalmış, nostaljik bir şehir Lizbon. Bir şehir olarak tarihi dokusunu büyük bir saygınlıkla koruyan şehirde zaman çok güzel bir yerde durmuş. Zamanın durduğu yer sizin için de zamanı unutmak istediğiniz yer oluyor zaten.
Bütün keşfetme telaşından uzak; sakince, hissederek keşfedin. Bir sokağın köşesinden dönerken karşınıza çıkacak bilinmezliği hissederek keşfedin bu şehri.
LİZBON’DA ULAŞTIM
İstanbul’dan Lizbon’a THY ile direk uçabileceğiniz gibi Avrupa’nın birçok şehrinden aktarma ile de ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan yaklaşık 5 saatlik yolculuk sonunda Lizbon Havaalanı’na ulaşıyorsunuz. Şehirde metro sistemi çok gelişmiş ve ulaşım sizi hiç üzmüyor. Metro içinde bulunan metro ile şehrin istediğiniz noktasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Havalaanından şehir merkezine ulaşım için metro girişinde bulunan otomatlardan bilet alabilirsiniz. Tek basımlık kart 1,45 Euro. Ek olarak 0.50 Euro kart da veriyor size ve siz bu karta yükleme yaparak tüm geziniz süresince kullanabiliyorsunuz.
LİSBOA CARD
Her şehir içinolduğu gibi Lizbon’da da size ulaşım ulaşım ve birçok müzeye indirimli veya ücretsiz giriş imknaı sunan Lisboa Card mevcut.
Lisboa Card otobüs, metro, tren ve tramvaylardan ücretsiz yararlanma hakkı verdiği gibi Carcias ve Sintra’ya giden trenlerden ücretsiz yararlanmayı kapsıyor. Torre de Belem, Jeronimos Manastırı ve The Santa Justa Asansörüne de ücretsiz giriş sağlıor. Bunlar birleşince bence çok avantajlı oluyor. Çünkü zaten tek başına Sintra’ya gitmek bile 10 Euro.
- 24 saatlik Lisboa Card 19 Euro
- 48 Saatlik Lisboa Card 32 Euro
- 72 Saatlik Lisboa Card 40 Euro
Ayrıntılı bilgi için tık tık arkadaşlar.

LİBON’DA NEREDE KONAKLANIR?
Ben Lizbon’da konaklamayı seçerken cinnet geçirecektim. Bunda şehrin engebeli yapısı, çevresi güvenli mi acaba sorunu fazlasıyla etkili oldu. Öncelikle belirtiyim Lizbon’da hatta Portekiz’de hiçbir güvenlik sorunu ile karşılaşmadık. İnsanlar cana yakın, yardım sever.
Ben konaklama için muhteşem bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Hatta bu güne kadar konakladığım en iyi yer olabilir. İntendente Metro istasyonuna 200 metro mesafede yer alan LARGO Residencias çok güzel ve hareketli bir meydanda yer alıyor. Tesisin altında kendi cafeleri var ve fiyatlar inanılmaz ucuz. Şehrin en ünlü balık lokantası Ramiro hemen yolun karşısında ve en önemlisi gezilecek her yere neredesyse ürüme mesafesinde. Ortak banyolu ekonomik seçenekler olduğu gibi özel banyolu odalar da mevcut. Ben aşırı memnun kaldım 🙂
LİZBON’DA NE YENİR?
Lizbon yeme/içme mevzuunu kısa bir başlık altına sığdıramayacağıma karar verdim. Bu nedenle sizi LİZBON YEME İÇME REHBERİ‘ni okumaya davet ediyorum. 🙂
LİZBON’DA NE KADAR SÜRE KALINIR?
Lizbon’u hakkıyla gezmek için en az 3 tam gün ayırmak gerekiyor ki bence 3 gün etmeyebilir. Şehir merkezini ve Belem’i gezmek iki gün; Carsias, Sintra, Caba da Roca’yı gezmek de iki gününüzü alacaktır.
LİZBON’DA GEZİLECEK YERLER

BELEM BÖLGESİ
Ben Lizbon’u gezmeye Belem’den başladım. Elbette bu tercihimde sabahın altısında şehirde olmamın da etkisi var. 🙂
Belem’e Cais So Sodre istasyonundan kalkan 15E numaralı tren ile yarım saatte ulaşmanın mümkün. Tren bileti 1,45 Euro
Belem’e gittiğinizde hem Belem Kulesini hem Jeronimos Manastırını hem de ünlü Pasteis de Belem pastanesin görmüş oluyorsunuz.
- Belem Kulesi
16. Yüzyıl’ın başlarında Portekizli kaşif Vasco de Gama anısına yapılan kule Gotik tarzda yapılmış, Porketiz savunmasında önemli rol oynamış.
Kuleye giriş 6 Euro, elbette Uzak Doğulu vatandaşlardan fırsat bulursanız. Eğer kuleye girecekseniz sabah saatlerini tercih etmenizi tavsiye ederim.
- Jeronimos Manastırı
Belem deki en önemli ve görkemli yapılardan birisidir. Vasgo de Gama’nın mezarı da manastır içinde bulunuyor.
Pastais de Belem’de manastırın solunda yer alıyor.
Giriş 10 Euro.

- Kaşifler Anıtı
Coğrafi Keşifler anısına yapılmış devasa büyüklükteki bir anıt. Gemilerin 15 ve 16. yüzyıllarda bilinmeyen yönlere sefere çıktığı Tejo Nehri kıyısına yapılmıştır.
ALFAMA
19. yüzyılın başlarında Lizbon’da meydana gelen depremden en az hasarla çıkan Lizbon’un en güzel semti benim için. Daracık sokakları, muhteşem manzarası, sarı tramvayı, rengarenk evleri ile başka bir zamana ait Alfama.
Alfama’dan şehir merkezine doğru yürüdüğünüzde solda Lizbon Katedrali’ni göreceksiniz. Giriş Ücretsiz.
Alfama şehirde tepede yer aldığı ve şehir de fazlasıyla engebeli olduğu için yürümenizi tavsiye etmem. Sık sık duyacağınız 28 Numaralı Tramvay Alfama’ya geliyor. Bence biraz bekleyip tramvaya binin. Dönüş zaten yokuş aşağı olacağı için 15 dakikada merkeze iniyorsunuz.

SAO JORGE KALESİ
Lizbon’un en yüksek noktasında yer alan alan kale oldukça tarihi bir ambiyansa sahip. Muhteşem Lizbon manzarası için gitmenizi tavsiye ederim.
Gİriş 12 Euro
BAİRRO ALTO
Muhteşem Lizbon’un yine kendine özgü, şehir için eğlence ve gece hayatının merkezi olan semt.
Bir minibar düşünün mahalle büyüklüğünde 🙂 Aslında Lizbon’u bu kadar çekici yapan da bu durum. Eğlenceli ve samimi.
ROSSİO MEYDANI
Rossio taa Orta Çağ’dan beri Lizbon’da bulunan bir meydan.
Merkezi Rossio tren istasyonundan çıkınca bu meydana ulaşıyorsunuz. Meydan’ın ortasında tarihi heykeller, etrafında otele dönüştürülmüş eski yapılar ve onların altında alışveriş için dükkanlar, yemek yiyebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Fiyatları çok uygun. Yüzünüz denize dönünce hemen önünüzde solda Rua Augusta caddesinin girişi sağda Rua Garrett girişi ve az aşağıda Santa Justa asansörü. Cuma ve cumartesi akşamları meydanda ücretsiz konserler düzenleniyor.
PRAÇA DO COMERCİO
Praça do Comércio Lizbon’da Tejo Nehri’nin hemen kenarında şehrin tam ortasında bulunan bir meydan. 1755 Lizbon Depremi ile yıkılan Ribeira Sarayı burada bulunduğundan halen Terreiro do Paço olarak da biliniyor.
RUA AGUSTA TAKI
Praça do Comérci’da bulunan ve alışveriş dükkanlarının olduğu caddelere ulaşmanız için altından geçmeniz gerek zafer takı. 1755 Depremi’nin ardından kentin yeniden inşasını anmak amacıyla inşa edilmiş.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA
1900’lü yıllarda Baixa ve Bairro Alto’yu birbirine bağlamak için kurulan Neogotik tarzdaki asansör. Asansöre çıktığınızda yine güzel bir Lizbon manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Ama çok sıra bekliyorsunuz.
Giriş 5 Euro.
SİNTRA
Cabo da Roca ve Pena Sarayı’nın de içinde bulunduğu Lizbon’un uzak bir semti. Rossio’dan kalkan trene binip yaklaşık 40 dakika sonra Sintra’ya varıyorsunuz. Zamanımız olmadığı ve Cabo da Roca’dan sonra pertimiz çıktığı için Allahu Ekber Dağları yüksekliğinde olan Pena Sarayına gidemedik ama Cabo da Roca Gezi Rehberi için tık tık.
CARCAİS
Lizbon’un sahil semti diyebiliriz. Muhteşem okanus manzarası ve çok güzel sahili var. Eğer güzel bir mevsimde gittiyseniz ve okyanusta da yüzmek isterseniz Carcais sizin için doğru adres.
Rossio’dan kalkan trene binip yaklaşık 40 dakika sonra Carcais’a varıyorsunuz.