BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Prag, Viyana, Budapeşte üçlüsünde biraz sönük kalsa da, Buda ve Pest olarak ikiye ayrılıp; Pest kısmı Buda tarafından hep dışlansa da Budapeşte sakin, telaşsız, kültür dolu ve ekonomik bir Avrupa seyahati için çok doğru bir adres.

Özellikle Orta Avrupa şehirlerinde kendisini hissettiren soğuk savaş döneminin esintilerini christmas dönenin rengarenk sokaklarına rağmen hissediyorsunuz.

Hissetmemek mümkün mü?

 

Her iki dünya savaşında da kaybeden tarafta yer almış, 2. Dünya Savaşında geri çekilen Alman Ordusu tarafından Buda Kalesi ve Tuna üzerindeki tüm köprüler yıkılmış, 1949 yılında komünistler iktidarı ele geçirmiş ve şehirdeki kitapları yasaklamış, birçok yabancı ajanın idam edilmş, 1956 devrimi olarak Budapeşte’deki Sovyet karşıtı milletyetçi ayaklanmayı gerçekleştirip  Rusya’dan çok sert ve acımasız bir karşılık görmüş ve daha nicesini yaşadıktan sonra nihayet 1989 yılında komünizmin çöküşü yaşayarak ve Macaristan Cumhuriyeti’nin kurmuş bir ülkenin başkentinden söz ediyoruz.

Benim Orta Avrupa’da en çok görmek istediğim ama en çok da christmas zamanı görmek istediğim bir şehirdi Budapeşte. Nihayet bu yıl bir hayalimi daha gerçekleştirdim ve şehri yılın en güzel zamanında ışıl ışılken keşfetme imkanı buldum.

BUDAPEŞTE’YE NASIL ULAŞIM ?

İstanbuldan sadece 2 saat uzaklıkta olna Budapeşte’ye günde birkaç kez uçak seferleri mevcut.

2 saatlik yolculuk sonunda Budapeşte Ferenc Liszr Havaalanına iniş yapıyoruz. Havaalınından şehre ulaşmak iseoldukça kolay. Hemen havaalanı çıkışında yer alan 100E ve 200E numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.

100E sizi doğrudan şehir merkezine götürüyor, son durakta iniyorunuz ve bilet fiyatı 900 Ft.

200E sizi metroya götürüyor,Kobanya Kispest durağında inip metroya geçiyorsunuz ve bilet fiyatı 350 Ft. Metro için tekrar bilet almanız gerekiyor.

 

BUDAPEŞTE’DE ŞEHİRİÇİ ULAŞIM NASIL ?

Budapeşte gezmek için küçük bir şehir gezilecek birçok yer yürüme mesafesinde. Evet ben her yere yürüyerek gittim 🙂 Ama çok yorucu oldu pek tavsiye etmiyorum. Oldukça güzel bir toplu taşıma sistemi var. Metro ve otobüs kullanarak istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Bilet fiyaları ise şu şekilde:

  • Tekli bilet 350 Ft
  • 10’lu bilet 3000 Ft
  • 24 saat kullanımlı bilet 1650 Ft
  • 72 Saatlik bile 4150 Ft

Daha ayrıntılı ve çeşitli bilet bilgisi için tık lüften.

Bunun yanında bir de Budapest Card var ki olayı şu şekilde; ücretsiz ulaşım sağlıyor, 13 müzeye ücresiz giriş sağlıyor, bazı müzelerde indirim sunuyor. 24,48, 72,96 ve 72 saatlik versiyonları mevcut. Bu kartı şehirde birçok yerde göreceğiniz Budapest Info Pointlerden temin edebilecedğiniz gibi interneten de alabilirsiniz.

BUDAPEŞTE PARA BİRİMİ NEDİR?

Macaristan Avrupa Birliğinde olup da Euro kullanmayan ülkelerden. Para birimi HUF. Başta affallıyorsunuz ve anlamadığınız para birimini harcamak istemiyorsunuz 🙂 Aralık 2017 için 1 Euro ortalama 300 forint. Budapeşe de özellikle Vaci Utca civarnda çok sayıda döviz bürosu var. Dikkat etmeniz gereken komisyon almayan ve komisyon almayıp aynı zaman da kuru da düşük olmayan bir büro bulmanız. Bir tavsiye turuncu renkli Inter Change komisyon alıyor hem de baya yüklü alıyor.

Peki Euro kullanmayan Macarisan daha mı ucuz? Genel olarak fiyatlar nasıl ?

Ortalama bir fastfood zincirinde bir menu 1300 ile 2000 forint arası, bir fincan kahve 500 ile 900 forint arası, bir restornatta yemek 3000 ile 3500 forint arası. Su ise 250 ile 350 forint arası.

BUDAPEŞTE’DE NEREDE KONAKLANIR?

Budapeşte’de konaklama için ben Pest kısmını tercih ettim. Vaci Utca veya Andrassy Utca civarında bir yer seçerseniz yer yere kolaylıkla ulaşırsınız.

Budapeşte’de hostel arıyorsanız iki önerim olacak.

  1. İlk önerim Absolut City Hostel olacak. Hostel hem şehrin önemli noktalarına yürüme mesafesinde hem de havaalanından direk ulaşım sağlayan 100E hattı hostelin hemen karşısından hareket ediyor.
  2. İkinci önerim ise Avenue Hostel. Budapeşteye giden nerdeyse herkes bana bu hosteli tavsiye etti. Ansrassy Utca’da bulunan hostel bir çok yere yürüme mesafesinde

BUDAPEŞTE’DE NE YENİR?

Budapeşe’de yeme/içme mevzuunu kısa bir başlık altına sığdıramayacağıma karar verdim. Bu nedenle sizi BUDAPEŞTE YEME İÇME REHBERİ‘ni okumaya davet ediyorum. 🙂

BUDAPEŞTE’DE NE KADAR SÜRE KALINIR?

Budapeşte’yi hakkıyla gezmek için en az 2 tam gün ayırmak gerekiyor.

YILBAŞINDA BUDAPEŞTE NASILDIR?

Aralık ayının ilk haftasından itibaren Budapeşte’de christmas pazarları kurulmaya başlanıyor ve şehir yeni yıla hazırlanıyor.

Şehirde 5’ten fazla christmas pazarı kurulmuş ve etkinlikler başlamıştı. Her bir pazarda konserler veriliyor, standlarda geleneksel yemekler servis ediliyor, belediye sıcak şarap dağıtıyordu. Etkinlikler sabah 11’de başlayıp akşam 10’a kadar devam ediyor. Hatta kar da yağıyordu ki tam bir noel ruhu. Çok keyifliydi.

Yazıya eklediğim birçok fotoğraftan da görüleceği gibi Budapeşte yılbaşına hazırdı 🙂

BUDAPEŞTE’DE GEZİLECEK YERLER

Budin Kalesi

Yapımını ilk olarak 1255 yılında başlanan kale pek çok kez yıkılıp tekrar inşa edilmiş. Budapeştedeki Macar Krallar kaleyi saray olarak kullanmıştır. Budapeşte Tarih Müzesi ve Macar Ulusal Galerisi de Kale’nin içinde yer alır.

Balıkçı Tabyası

Orta Çağlardan kalma bir kale duvarının olduğu yere Balıkçılar Loncası için 1895 yılında inşa edilmiştir. Çok güzel bir manzarası ve akşam ektileyici nir ışılşnadırması vardır.

Matthias Kilisesi

Macar Kralı Matthias tarafından 1470 yılında inşa ettirilen kilisede ilginç olarak mamcarların ibadet etmesi yasakmış. Tükler şehri ile geçirip de kiliseyi camiye çevirene kadar sadece Almanlar bu kilisede ibadet etmiş.

Aziz Stefan Bazilikası

Macaristan’ın ilk kralı Stefan’a adanmış kilisenin yapımı 50 yıldan fazla sürmüş. Çünkü 1868 yılında tam da inşaatın ortasında çatısı çökmüş ve her şey baştan başlanmış. Aziz Stephen Bazilikası, Budapeşte’nin en büyük kilisesi. Neo-rönesans tarzdaki iç dekorasyonu ile dönemin en göze çarpan yapılarından birisidir.

Bu arada malum chirismas olduğu için bazilikanın önünde muhteşem bir pazar kuruluyor, aklınızda olsun.

Giriş ücretlidir. (6 Euro)

 

Gellert Tepesi

235 metle yükseklikte bulunan tepe Hristiyanlığı reddetmeye zorlanan ve bu tepeden çivili bir fıçı içerisinde aşağı atılarak öldürülen Psikopos Gellert’in adını almış hatta tepeye şehirden rahatlıkla görülecek büyüklükte biranıt dikişmiştir. 18 ve 19 numaralı tramvayla bu bölgeye gitmektedir.

Macaristan Parlamento Binası

Macaristan Ulusal Meclisinin çalışmalarını sürdürdüğü devada bina aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 3. parlementı binası. Şöyle ki; 27 Ayrı kapıdan girilebilen Parlamento binasının içindeki merdivenlerin uzunluğu toplam 20 kilometreyi buluyormuş. Binanın içine 5 katlı 50 apartman sığabiliyormuş. Parlamento Binasını tek bir kareye sığdırmak için Tuna’nın karşısında geçmek gerekiyor.

Széchenyi Termal Hamamı

Avrupa’nın en büyük tıbbi termal tesisi olan hamam hem açık hem de kapalı havuzdan oluşuyor. Sıcaaklığı yaklaşık 74 dereceymiş. Ben hasta olma riskini göze almadığım için girmedim. Kişi başı ortalama 50 Euroç Ayrıntılı bilgi için tık lütfen.

Kahramanlar Meydanı

Macaristan’ın en görkemli meydanlarından birisi olan Kahramanlar Meydanında ülkenin kurucusu olan 7 kavmi simgeleyen 7 heykelin bulunmakta olup devletin kuruluşunun 1000. Yılı şerefine 1896 yılında tamamlanmıştır. Her liderin heykelinin altında da, yaşamından bir kesiti anlatan rölyefler bulunmaktadır.Aynı zamanda  Macarların Aziz Kral’ı  İstvan zamanında Hristiyanlığa geçişi tasvir edilmiştir.
Her iki yanında Güzel Sanatlar Müzesi ve Ulusal Sanat Sarayı’nın bulunduğu meydan Budapeşte’nin en önemli meydanı.
 
 
Terör Evi Müzesi
İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptığı işkenceleri konu alan müze oldukça çarpıcı. Çok sayıda resim ve video ile Almanların Yahudi ve Macarlara yaptığı işkenceler anlatılmış. Zaten binanın konu olduğu olaylardan olsa gerek binanın dışa bile kasvetli.  Hatta 2. Dünya Savaşının ve çektikleeri zulmün etkisi bence hala bütün şehirde hissediliyoyor, özellikle Pest tarafında. Sadece Tuna Nehri ve muhteşem Buda manzarası bu gerçeği unutturuyor.
Giriş Ücretli.
 
 
Chain Köprüsü
Buda ve Pest’i birbirine bağlayan, Tuna’nın üzerine kurulu muhteşem mimariye sahip bir köprü Chain yani Zincirler Köprüsü. Üzerinden yürüyerek geçerken alttan akan Tuna Nehrini seyre dalmak serbest. Bu arada rivayete göre sadece aşıklar Tuna’y1 mavi görürmüş 🙂
1849 yılında inşa edilmeye başlanmış ancak 1945 yılında Alman saldırıcı sonucu yıkılmış, geriye sadece kuleleri kalmıştır.  Savaş sonrası 1949 yılında gerekli tadilat yapılarak tekrar hizmete açılmıştır.
 
 
Andrassy Ut
Budapeşte’nin en ünlü cadelerinden birisi. oldukça uzun ve geniş bir cadde. Opera Binası ve Terör evi bu caddenin üzerinde bulunmuyor, Kahramanlar Meydanı da caddenin sonunda yer alıyor. Hatta caddenin tam ortasında solda bir adet de chrismas pazarı kurulmus durumda.
 
 
Vaci Ut
Budapeşte’nin alışveriş caddesidir. Aslanlı Meydandan başlayıp Budapeşte Merkez Halinde sona erer.
 
 
Budapeşte Merkez Hali
Beklentilerimin çok çok altında kalan bir haldir. Ben Barselona’daki gibi bir market görmeyi beklerken bana Bayrampaşa Mega Center karşılığı verdi. Alt katta meyve sebze et dükkanları var, üst katta ise yeme içme ve hediyelik eşya dükkanları. Ama ben sevmedim nedense. Hediyelik eşya almak için en doğru adres burası. 

Budapeşte Ücretsiz Yürüyüş Turları

Hızlı ve etkili bir Budapeşte turu yapıp hem de farklı ülkelerden insanlarla tanışmak için en güzel yol  “Free Budapest Walking Tour”‘lar. Bu turlara katılım serbest. Buluşma noktasına gidiyorsunuz, size bir rehber gözdiğiniz yerleri anlatıyor ve memnun kalırsanız arzu ettiğiniz kadar bahşiş veriyorsunuz.

Budapeşte’de bu turları iki şirket düzenliyor.

  1. Trip To Budapest  genel yürüyüş turu, komünizm etkileri turu ve ahudi Bölgesi Turu düzenliyor
  2. Free Budapest Tour ise Pest Yürüyüş Turu ve Buda + Pest Yürüyüş Turu düzenliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir