AMSTERDAM GEZİ REHBERİ

Her şey Roma’ya uçak bileti bakarken kendimizi birden bire kendimizi Amsterdam’a uçak bileti almış olarak bulmamızla başladı. Aslında Budapeşte’de soğuktan donarak ölmeme ramak kalmıştı ve soğuk memlekete yakın zamanda gitmemeye kararlıyken.

Başka hiçbir şehre benzemeyen bir şehir Amsterdam. Daha şehre ilk adım attığım andan itibaren dünyadaki en sevdiğim şehirlerden biri oldu. Tuğla binalarını, açık silüetini, zengin tarihini ve hayata karşı rahat, kolay giden tavrını sevdim.

Müzeleri, sokakları, köprüleri, coffee shopları ve kırmızı fener mahallesi ile size her an sürpriz yapmaya meyilli birşehir. Aşağıda tek tek gözlemlerimi yazacağım zaten.

AMSTERDAM’A NASIL ULAŞIRIM ?

Amsterdam’a Türkiye’nin farklı şehirlerinden farklı havayolları ile doğrudan uçuş bulabilirsiniz. Eğer havayolu kampanyalarını takip ederseniz iç hat bileti fiyatına Amsterdam gidiş/geliş uçak bileti dahi alabilirsiniz.

İstanbul’dan havalandıktan yaklaşık  3 saat uçuş sonunda Amsterdam Schipol Havalimanı‘na iniş yapıyoruz. Havalimanı şehir merkezinin dışında. Tren veya otobüsle yaklaşık 30 dakikada merkeze istasyona ulaşabilirsiniz. Otobüs veya tren biletini istasyonlarda bulunan makinlerden temin edebilirsiniz. Tek yön bileti havaalanı ile merkez istasyon arası 5,20 Euro. Bilet makineleri kredi kartı kabul ediyor.

AMSTERDAM’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM NASIL?

Amsterdam metropol sayılmayacak ama küçük de denilemeyecek bir şehir. Biz elbette yine çılgın gibi her yere yürüyerek gittik 🙂 Ama konakladığınız yer büyük ihtimal şehir merkezinde olmayacaktır. Bu nedenle GVB kart ya da I Amsterdam Kart tercih etmenizi öneririm.

GVB kart seçtiğiniz gün süresince sınırsız olarak ulaşım araçlarından faydalanmanızı sağlayan  bir kart. 3 günlük bilet 17,5 Euro, 4 günlük bilet 22,5 Euro. Havaalanından, bilet satan sarı makinelerden ve turizm bürolarından temin edebilirsiniz.

Zaten Hollanda’da elinizi sallasanız Türk’e çarpıyor. Taksiciler Türk, bilet gişelerinde çalışanlar Türk, turizm ofisinde çalışanlar Türk. Çelişkiye düştüğünüzde size memnuniyetle yardımcı oluyorlar 🙂 Yaşasın memleketcilik.

GVB kart güncel fiyatları için tıklayınız.

I AMSTERDAM CARD

Amsterdam’ı hakkıyla gezmek için bu kartı almanızı öncelikle öneriyorum. Hem sınırsız toplu taşımadan faydalanıyorsunuz hem de Van Gogh Musem ve Stedelijk Museum gibi müzelerin de içinde bulunduğu Amsterdam’ın en iyi müzeleri de dahil yaklaşık 50 müzeye ücretisiz giriş imkanı sağlıyorsunuz. I Amsterdam Card ücretsiz 1 saatlik kanal turunu da kapsıyor. Havaalanından veya merkez istasyondan temin edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayız.

  • 1 Günlük I AMSTERDAM Card: 59 Euro
  • 2 Günlük I AMSTERDAM Card : 74 Euro
  • 3 Günlük I AMSTERDAM Card: 87 Euro
  • 4 Günlük I AMSTERDAM Card: 94 Euro

AMSTERDAM’DA NEREDE KONAKLANIR?

Sanırım hiçbir şehirde Amsrerdam’da otel seçerken zorlandığım kadar zorlanmadım. Zorlanmamda en önemli etken konaklama fiyatlarının Allahu Ekber Dağları seviyesinde olması.  Amsterdam merkezde bulunan otellerden bahsetmiyorum! Merkeze en az yarım saat mesafede bulunan oteller bile çok pahalı (Euro 5.40 arkadaşlar 🙁 ). Hostellerin bile geceliği 50 Euro’yu bulabiliyor. Bu nedenle bütçe yapıyorsanız eğer Amsterdam merkezde konaklamayı unutun bence. Tavsiyem havaalanı yakınlarında Schipol civarında veya benim favori bölgem olan Zaandam’da konaklama tercih etmeniz.

Peki ben nerede konakladım?

Konaklama seçerken cinnet geçirme seviyesine gelmek üzereyken Amsterdam’a Mustafa’nın akrabalarının yaşadığını keşfettim 🙂 Yaşar Amca’lar ailesi ilebirlikte Zaandam’da yaşıyorlar. 3 gün boyunca biz de Zaandam’da hem Türk gibi hem de Hollandalı gibi yaşadık. İlk kez gittiğim bir şehirde turist gibi değil de gerçekten evimde gibi hissettim. Amsterdam’da içli köfte keyfi yapan kaç kişi vardır bilmiyorum. Çok şanslıyım çok 🙂 Buradan da Yaşar Özmen ve ailesine sevgilerimizi ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. İyiki varsınız!

AMSTERDAM’DA NE YENİR?

Amsterdam’da yeme/içme mevzuunu kısa bir başlık altına sığdıramayacağıma karar verdim. Bu nedenle sizi AMSTERDAM YEME İÇME REHBERİ‘ni okumaya davet ediyorum. 🙂

AMSTERDAM’DA NE KADAR SÜRE KALINIR?

Amsterdam’ın en güzel müzelerini gezmek, sokaklarının tadını çıkartmak, bisikletle dolaşmak ve elbette kanal turu yapmak için  en az 3 gün ayırmanız gerekiyor.

Amsterdam’da 3 gün gezi rehberim yakında blog’ta elbette 🙂

AMSTERDAM’DA GEZİLECEK YERLER

Dam Meydanı

Bizce bir şehri keşfetmeye başlamanın  en iyi yolu elbette bir meydandan başlamaktır. Amsterdam için de Dam Meydanı en doğru lokasyon.

Merkez tren istasyonunda indikten sonra dümdüz sola doğru yüyüdüğünüzde kalabalık sizi Dam Meydanına götürecektir.

Konninklijk Sarayı, Madame Tossauds Müzesi, Yeni Kilise ve Ulusal Anıt da Dam Meydanında yer alıyor.

Red Light Street ve Coffee Shop’lar

Belirttiğim gibi Amsterdam bambaşka bir şehir. Bu şehirde Türkiye’de yasak olan birçok şey serbest. Serbest olan şeylerin başında hayat kadınlığı ve uyuşturucu madde kullanımı geliyor. Amsterdam’da herhangi bir coffee shoptan “yasal olarak” uyuşturucu madde temin edebilirsiniz. Kendi içinde sıkı kuraları var elbette. Öncelikle yaşınızın tutması gerekiyor. Uyuşturucu satılan yerlerde alkol satışı yasak olduğunu da belirtelim.

İkinci tuhaf husus ise kırmızı fener mahallesi bilinen adıyla red light street’ de yaşanıyor. Red light steet Amsterdam’daki herhang, bir kanal üzerine kurulu bir cadde. Özel bir girişi, tabelası yok; isteyen herkesin geçtiği bir cadde. Kendinizi bir anda orada bulabilirsiniz. Özellikle akşam 22:00’dan sonra harekatlenen caddede, camekanlarda bu işi yapanlar kendilerini sergiliyor, pazarlık yapılıyor. Fotoğraf çekmek yasak. Fark edildiğiniz anda terlikle kovalanma ihtimaliniz çok yüksek.

Van Gogh Müzesi

Van Gogh’un 200’e yakın tamamalanmış eserine ve 500 civarında taslak çizimine ev sahipliği yapan bir müze burası. Sadece .Van Gogh’un eserleir yok. Müze, dönem dönem başka sanatçılara da ev sahipiliği yapıyor.

Müzenin Hollanda’ya kazandırdığı binlerce euro düşünüldüğünde Van Gogh’un hayattayken sadece  eser satabilmiş olması elbette can sıkıyor.

Van Gogh’un eserleri ve hayatı hakkında en azından asgari bilgi ile gidildiğinde dahi müzeyi gezmek 2 saat sürecektir.

Giriş ücretli ve 8 Euro. Elbette vazgeçilmezimiz online bilet için tık lütfen.

Rijksmuseum Amsterdam

Hollanda’daki en büyük sanat ve tarih müzesi sizleri bekler arkadaşlar. Holanda yüzyılardır ayakta olan köklü bir imparatorluk. Müzede özellikle Holanda’nın altın çağı olan 17. yüzyıla ilişkin muhteşem eserler yer alıyor. Benim gibi Avrupa tarihi seviyorsanız aşık olacağınız bir müze. Louvre’den sonra beni en çok etkileyen müzedir kendisi.

Amsterdam’a bir gezi planlıyorsanız “I Amsterdam” yazısı önünde fotoğraf çekinmek sizin için mutlak bir unsur olacaktır. I Amsterdam yazısı da Rijksmuseum’un önünde yer alıyor.

Giriş maalesef ücretli ve 17 Euro. Online bilet için bir tık lütfen

Vondelpark’ta küçük küçük göletler bulunuyor.

Vondelpark

Cennetin Amsterdam şubesine hoşgeldiniz. Bisiklet sürenler, yürüyenler, köpekleri ile sosyalleşenler.. Huzur arayan herkes için doğru adres. Diğer turistik lokasyonlara biraz uzak kalsa da kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Zamanı unutmak için gitmenizi tavsiye ederim.

Anne Frank Heykeli

Anne Frank’ın Evi

1933’te Nazilerden kaçmak için Amsterdam’a gelen Anne Frank’ın 2 yıl boyunca küçük bir evde yaşaklarını anlatan bir tarih müzesi Anne Frank’ın Evi.

1942 yılında ailesi de dahil  8 kişi ile birlikte Naziler tarafından tutuklanan Anne Frank Auschschwitz Kampına götürülür ve 1 yıl orada işkence gördükten sonra tifüs salgınından ölür. Toplama kampından sağ kurtulan babası kızının günlüğünü bulur ve yayınlatır.  

Çok üzücüve etkileyici bir müze Anne Frank’ın evi. Bu tarih müzesini yapılacaklar listenizin üstünde tutun. Ve elbette online bilet almadan gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin:)

Giriş Ücreti 10 Euro. Bilet için tık tık.

Heineken Experience

Holanda’nın ünlü birası Heineken’in muhteşem bir ticari zeka örneği göstererek açtığı interaktif sergidir. Heineken birasının yapım süreci ve yatırımcılarının başarıları anlatılıyor. Amsterdam’da bolca zamanınız ve biraya merakınız varsa gidilebilir.

Giriş ücreti 18 Euro. Bu ücrete  3 bira dahil.

Madame Tussauds Müzesi

Başıma bir şey gelmeyecekse ben bu müzeye gitmediğimi itiraf etmekle başlamak istiyorum. Madame Tussauds Müzesi, Dünyanın her yerine açılmış ve bence artık cazibesini yitirmekte olan bir müze. Amsterdam’a gidip bence fazlaca abartı olan müze giriş ücretini verip bir de o sırayı beklemek için bu müze doğru adres değil. Eserler için İstanbuldaki şube de son derece tatmin edici.

Ama gitmek isteyenler olacaktır elbette. Özellik çocuklu gezginler için çok güzel bir aktivite.

Giriş ücreti sadece online için 19,50 Euro.

Amsterdam’da Kanal Turu

Kanallar ve köprüler şehri Amsterdam’a gidip de kanal turu yapmadan olmaz. Venedikte gondol Amsterdam’da kanal turu kesinlikle yapmalısınız.

Peki hangisi tercih edilmeli?

Sesli rehber eşliğinde olan kanal turları genellikle 1 saat sürüyor ve fiyatı ortalama 10 Euro. Kaptan kafasında bir rota belirliyor ve kanalları gezdiriyor. Birden çok firma olsa da hepsinin mantığı aynı.

Unutmadan I Amsterdam Card aldıysanız istediğiniz tura ücret ödemeden katılabilirsiniz. Bunun için gişedeki görevliye kartınızı göstermeniz yeterli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir